Rennerova bouda

Rennerova bouda se Sněžkou
Rennerova bouda se Sněžkou
Rennerova bouda se nacházela na Bílé louce v Krkonoších na svahu Luční hory v nadmořské výšce 1400m. Kolem vede Stará Bucharova cesta ze Svatého Petra po svahu Kozích hřbetů k Luční boudě. Po boudě na Sněžce to byla druhá nejvýše položená bouda v české části Krkonoš.
Bouda byla postavena bratry Ignácem a Augustem Rennerem. Tento rod přišel z Alp v době okolonizace Krkonš v 16. století. U nájemníků Luční boudy, kteří byli blízkými příbuznými, stavba vyvolala obavy z konkurence. Stavbě se proto snažili zabránit. Došlo to až tak daleko, že jednoho z bratří hodili do jámy na hašení vápna.

Rennerova bouda
Na místě Rennerovy boudy zbyly jen základy

Byla to typická letní bouda. Hlavní stavební materiál byly dřevěné trámy těsně sesazené se spárami vyplněnými mechem, zatřenými jílem, zevnitř obložené prkny, která byla použita i na podlahu. Část stěn byla kamenná. Návětrné stěny severní a západní byly pokryté šindelem. Střecha byla zatížena kameny. Pro zmírnění odporu větru neměla štíty.

Rennerova bouda a Vysoké kolo na horizontu
Rennerova bouda a Vysoké kolo na horizontu

V létě zde bylo ustájeno až 40 kusů hovězího dobytka, který se pásl v okolí boudy. V roce 1880 byla přestavěna na celoročně obyvatelnou boudu a byla vybavena hostinskými pokoji. V roce 1886 byla přistavěna typická krkonošská veranda s výhledem na Bílou a Čertovu louku. V roce 1899 a 1906 následovalo další zvýšení ubytovací kapacity. Později odkoupena bratry Bönischovými z Luční boudy, čímž dlouholetá rivalita skončila.
V době všeobecné mobilizace byla bouda obsazená hlídkami československé armády. Po mnichovské dohodě armáda boudu 2. října 1938 opustila a bouda stejně jako nedaleká Luční vyhořela. V době okupace započal pan Gustav Bönisch novou výstavbu, postavil hrubou stavbu bez střechy, stavbu však nedostavěl. V roce 1950 byla stavba rozebrána. Materiál z boudy byl přemístěn k boudě Výrovce pomocí vojenské lanovky.
Po boudě zbyla plošina se zbytkem základů a vyvěrající pitný pramen.

Komentáře

  1. Rennerovy boudy jsou v skutku skvost mezi boudami v Krkonoších jen je problém v lidech co tyto nemovitosti vlastní.Jsou to lidé kteří své klienty živý pouze ze zbytků které jim zbyly s předešlých turnusů neboli návštěv předešlých zákazníků vím o čem píši jelikož jsem se stal na určitou dobu jejich zaměstnancem a pokud jsem poukázal na tento dost velký nešvar byl jsem propuštěn.Není to pomsta lidem z mé osoby ,ale jde mi o zákazníka který vážně ani neví co musí jíst je to to co se nedá ani vyjádřit.Odpad z předešlých zákazníků a to je pouho pouhý fakt který si spoustu lidí nechce ani připustit

    OdpovědětVymazat
  2. V roce 1950 byla stavba rozebrána. Materiál z boudy byl přemístěn k boudě Výrovce pomocí vojenské lanovky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat