Martinova bouda


Martinova bouda
Martinova bouda

Martinova bouda – lidově Martinovka - se nachází nad Labským dolem pod masivem Vysokého kola ve výšce 1.288 metrů nad mořem. Leží na jedné z křižovatek turistických značených tras, je tedy výborným výchozím bodem pro horské túry. Díky své poloze a celoročnímu provozu se Martinova bouda výborně hodí také pro zimní lyžařské výcvikové kurzy, školení apod.



Ubytování na Martinově boudě
Ubytování na Martinově boudě

Ubytování na Martinově boudě

Martinovka disponuje ubytovací kapacitou 42 lůžek ve 2-5 lůžkových pokojích, které jsou všechny vybaveny WC a sprchou. Hostům je k dispozici kuřácká a nekuřácká jídelna s historickými kachlovými kamny, bar, společenská místnost s kulečníkem a šipkami, lyžárna, sauna pro 6 osob a vířivka. K dispozici je zde bezdrátové připojení k internetu a pro účely školení salonek.


Restaurace na Martinově boudě
Restaurace na Martinově boudě

Historie Martinovy boudy


Enkláva Martinových bud, jedna z nejstarších v Krkonoších, byla založena kolem roku 1642, uprchlíky před nebezpečím třicetileté války na jižním svahu Vysokého kola v Pohraničním hřbetu, v horní části Martinova dolu. Obnovena byla Martinem Erlebachem, po němž také získala jméno, v roce 1795 jako významné středisko českého živlu v Krkonoších. Po různých přestavbách se Martinovka zachovala na místě Nové Martinovy boudy. Ostatní budovy byly strženy v roce 1899.
Koncem 19. století byla J. Bucharem pod boudou založena botanická zahrádka s krkonošskou květenou. V současné době jsou tyto partie nepřístupné a probíhá jednání se správou KRNAP o obnovení. Prozatím bez vážného zájmu ze strany správy parku o oživení této aktivity.

K zajímavostem Martinovky patří skutečnost, že se zde narodila a strávila rané dětství světoznámá tenistka Martina Navrátilová, která své křestní jméno dostala právě po Martinově boudě.

Martinova bouda kolem roku 1905
Martinova bouda kolem roku 1905

Martinova bouda na staré pohlednici
Martinova bouda na staré pohlednici

Martinova bouda kolem roku 1900
Martinova bouda kolem roku 1900

Osobní zkušenosti

Okolo Martinovky jsme chodili často. Bydleli jsme na Horních Mísečkách a každý rok jsme dělali okruh přes Vrbatovu boudu, pramen Labe, Sněžné jámy, Martinovku a zpět přes Labskou boudu a po Masarykově silnici zpět na Mísečky. Dokonce si pamatuju, že na cestě mezi Sněžnými jámami a Martinovkou mě máma zkoušela z barev a čísel, abych obstál u příjmu na základní školu :-)

Na Martinovce jsme nikdy nebydleli ani nebyli uvnitř. Jen jednou jsme si zde dávali pivo po vyčerpávajícím výstupu ze Špindlu za strašného vedra. Moc nás nepotěšilo, že to byl teplej Budvar v kelímku za 35,- v době, kdy všude jinde stálo pivo 16,-. No ale to už je cca před 15 lety a třeba je na Martinovce vše jinak a lepší. Doufám, že se tam brzy dostanu a podám vám podrobnější report.

Informace o Martinově boudě


Komentáře