Davidovy boudy

Davidovy boudy
Davidovy boudy s terasou
Davidovy boudy byly založeny koncem 18. století krkonošským rodákem Davidem Krausem, podle kterého se celá luční enkláva pojmenovala Davidovy boudy. Horalé brzy jméno Davidsbauden zkomolili ve zdejším dialektu na Davdebauden, což se začalo psát jako Daftebauden, česky Daftovy boudy. Velké seniště se v druhé polovině 19. století rozdělilo na tři části. Dolní louku tvořily Davidovy boudy se známou, ale dnes již neexistující Davidovkou.

Zasněžené Davidovky
Zasněžené Davidovky

Davidovy boudy ve své konečné podobě sloužily až do počátku devadesátých let, kdy je tehdejší majitel nechal zchátrat.

Enkláva Davidových bud
Enkláva Davidových bud

V roce 2008 koupila objekt společnost P.H.A. a zahájila rozsáhlou rekonstrukci, která spočívala v úplné demolici původních Davidových bud a výstavbě apartmánového domu na původním půdorysu.
Novodobé apartmány Davidovy boudy
Apartmány na místě někdejších Davidových bud


Více info o apartmánech se dozvíte na webu http://www.davidovy-boudy.cz

Komentáře

  1. Původním "Davidovým boudám s terasou" (viz. obrázek nahoře) se to nerovná ani v nejmenším. Tedy podle zde dostupné fotodokumentace to působí jako dvoupatrová drůbežárna - hlavně ta budova vlevo. Nic ve zlém, ale stavět na horách v moderním duchu za každou cenu, no nevím...Samozřejmě je můj soukromý názor a nemusíte se mnou souhlasit. Krkonoše jsou moje srdeční záležitost, ale sem bych teda nejela ani zadarmo. Nelíbí se mi. Ani trochu. Možná apartmány mohou být luxusní, ale domnívám se že vzhled budovy turisty rozhodně příliš nenaláká....

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto s vámi souhlasím. Davidovy boudy jsem zažil už jen jako zavřený a chátrající objekt, ale i tak jsem se mi moc líbily a vždycky cestou kolem jsem je obdivoval. Je škoda, že některé krkonošské boudy takto končí. Byty si koupí pár lidí, kteří na to mají, ale už boudy neplní původní účel pro turisty a mimo sezonu tu bude mrtvo. Stejně skončí i nedaleké Jelení boudy, bohužel.

    OdpovědětVymazat
  3. Ota 1.3.2016
    Na louce před Davidovkou jsem se učil lyžovat od svých 4let a pak jsem tam jezdil s rodiči každý rok.Vždy tam byla dobrá parta.Když jsme byli větší chodili jsme na Petrovku na grog,sjeli jsme to po hraniční čáře až na Špindlerovku,pak po silnici na rozcestí s výšlapem na Medvědí a lesní zkratkou jsme se dostali k dnešní chatě Usvit a kousek už byli Davidovy boudy.CHodili jsme do Špindlu na pulnoční.Jsou to stále nezapomenutelné chvíle, jenom se divím kdo to vůbec povolil takovou hruzu tam postavit.Snad to někdo časem odkoupí a postaví tam nové Davidovy Boudy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V chatě Úsvit jsem byla na lyžáku v 97. roce. U Davidovy boudy jsme sáňkovali a chodili kolem ní. Byla krásná, už tehdy mi přišla hodně sešlá. V květnu 2014 jsem se tam byla podívat znovu a bohužel po Úsvitu zbyly jen schůdky a základová deska.

      Vymazat
    2. Mně z toho také srdce bolí... Zjistila jsem realitu až když jsem dostala nápad se na
      Davidovy boudy z nostalgie podívat. Mám fotku z roku 1945 (!) kdy jsem tam jako
      malá byla s rodiči. Nádherně umístěný komplex na louce , obklopený lesem .
      Chuť se tam vydat mne přešla ...

      Vymazat
  4. Už dlouho jsem tam nebyl,ale na takovou hrůzu se nechci ani na fotografii dívat. Vůbec nachápu jak je možné toto v chráněném území postavit. Ale asi se to KRNAPu a SÚ líbí.

    OdpovědětVymazat
  5. možné to je,za peníze jde všelicos.znám to z jizerek.

    OdpovědětVymazat
  6. www.chata69.cz chata v Krkonoších.

    OdpovědětVymazat
  7. Od mých 5 let jsme každý rok jezdili na sousední chatu Úsvit. Až do mých 20. Davidovku pamatuji ještě v provozu, chodili jsme tam na pohár. Byla uvnitř krásná, dřevěná a kuchyň už tehdy vykachlíkovaná až ke stropu, což mne jako dítě fascinovalo.

    OdpovědětVymazat
  8. Znám Krkonošské boudy jak svoje "kecky". Jsem z generace, jenž měla možnost navštívit je všechny, než je novodobí vlastníci - gauneři nechali zpustnout nebo dokonce zapálili. To je výsledek dozoru lumpů z KRNAPu. Za korupční peníze lze postavit v Krkonoších všechno. Pokud ale lidi se ZTP chtějí vyjet svým autem na Špindlerovku, pobýt tam hodinu dvě a jet zpět, to nelze. Gaunerství je to. Přitom ještě v roce 1978 bylo možné vyjet bez problému na Špindlerovku, na Zlaté návrší, Růžohorky. Auta byly bez katalizátorů. Krkonoším to neuškodilo. Těm uškodily polské elektrárny. Dnes jsou auta jiného typu. Nečoudí a nesmrdí. Na co si v KRNAPU hrají? Chutná jim moc? Ať žije kapitalismus a volné tržní hospodářství.

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem tam byl. Davidovy boudy se mi líbí, je to moderní funkční architektura a prostředí to nijak nehyzdí. Ne vždy musí být všechno nové ošklivé, jak zde několik staromilců s nostalgií tvrdí.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to škoda, jsou to králikárny. Původní Davidovky byly krásný. Taky je škoda, že jsou z toho soukromé apartmány.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat