Havlova bouda

Havlova bouda v Krkonoších
Havlova bouda v Krkonoších

Havlova bouda je dnes již neexistující horská bouda v Krkonoších. Nacházela se v těsném sousedství chaty Výrovka. Stavba byla dokončena v roce 1930 za pomoci generála Františka Havla a vyhořela v roce 1946.
Havlova Bouda se nacházela v sedle mezi Luční horou a Zadní planinou jihozápadně od Luční boudy ve výšce 1360 m n. m. Nachází se zde významná křižovatka turistických cest ze Špindlerova Mlýna do Pece pod Sněžkou, z Luční boudy na Liščí horu nebo do Vrchlabí.


Havlovka v Krkonoších
Havlovka v létě

Havlova bouda patřila Lyžařskému klubu Svazu československých důstojníků. Bouda byla s Výrovkou spojena krytou chodbou. Mezi lety 1937 a 1938 se severně od boudy nacházela úhlová stanice vojenské nákladní lanové dráhy Pec pod Sněžkou - Luční hora, po které se v kleči zachovala prohlubeň. V době 2. světové války zde hospodařila rodina Bönschů z Luční boudy, boudy byly pod německou vojenskou zprávou. Po válce boudy převzala československá armáda, která je pronajala Janu Dubnovi. Dne 17. října 1946 se pokoušel domovník rozehřát ohněm v garáži pásové vozidlo, čímž zapálil Havlovu boudu, která pak shořela. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zachránit Výrovku, která však po pár měsících také vyhořela.

Havlova Bouda již nebyla nikdy obnovena.

Komentáře