O Krakonošovi

Krakonoš, vládce Krkonoš
Krakonoš, vládce hor


V chladných, větrných a tajemných Krkonoších vládne od nepaměti horský duch a patron hor Krakonoš. Zjevuje se v lidské nebo zvířecí podobě a trestá každého, kdo se do jeho horské říše odváží s nekalým úmyslem. Je to království v létě zelené, v zimě bílé a cestičky pro poutníky za krásami Krkonoš jsou měkce vystlány v létě mechem, v zimě sněhem.

Půjde se vám těmi stezkami bezpečně, vždyť je to království spravedlivého vládce. Vousatý Krakonoš tu spravedlivě vládne pro tvory dvounohé stejně jako pro čtyřnohé, pro chlupaté, pernaté i pro ty zelené, kořeny spjaté se zemí.

Je to království se všemi náležitostmi, jaké má správná pohádková říše. Má podzemní jeskyně plné truhlic s poklady, které střeží permoníci a draci, má čarovné zahrádky vonného a léčivého kvítí, kde tancují o půlnoci víly a bydlí skřítkové.

Kdo však zákony hor přestoupí, květiny natrhá, či vodě nebo zvířeti ublíží, toho stihne Krakonošův hněv. Mocným kouzlem bude viník proměněn ve zvíře, strom či kámen a bude bloudit v horách navěky.  Ty, jenž horské přírodě pomáhají, štědře odmění drahými kameny, zlatem a životním štěstím.

Komentáře