Recenze Labské boudy



Znáte Labskou boudu?

Dělám si legraci. Každý přece zná Labskou boudu a každý ví, že Labská bouda je v Krkonoších. Je to dle mého názoru nejznámější a nejdiskutovanější krkonošská bouda od Žacléře po Harrachov. Často se v poslední době o Labské boudě píše na internetu v souvislosti s její budoucí podobou a možnou přestavbou nebo dokonce demolicí. Zaplať pánu Krakonošovi za to, že žádná demolice nebude. Neříkám, že se mi betonová mega stavba uprostřed Krkonoš kdo ví jak líbí, ale už tam pár desítek let takto stojí a já už prostě Labskou boudu považuju za součást této části Krkonoš.
Historická fotografie Labské boudy
Historická fotografie Labské boudy

Kde je Labská bouda?

Pokud by se opravdu našel někdo, kdo neví, kde je Labská bouda, tak ve zkratce se tato bouda nachází na samém okraji Labského dolu asi kilometr od známého pramene Labe v západní části Krkonoš. Kousek od boudy je vyhlídka na Labský vodopád, který určitě stojí za to se tam jít podívat. K Labské boudě vede asfaltová silnice, takže se k ní pohodlně dostanete pěšky i v zimě na běžkách. Posledních pár let je dokonce asfaltka značená jako cyklostezka, takže se k boudě dá dojet i na kole stejně jako k „sesterské“ Luční boudě.

Co Labská bouda nabízí

Na Labské boudě se samozřejmě můžete ubytovat a to hned ve čtyřech různých kategoriích pokojů. Od ubytování typu „vem si spacák a někde si lehneš“ až po nově zrekonstruované pokoje s vlastním sociálním zařízením. Zvlášť chválím možnost spaní ve vlastním spacáku. Toto rozhodně nenabízí každá bouda v Krkonoších, nepatří to ke standartu, a pokud podnikáte třeba přechod Krkonoš, tak se vám to možná bude hodit a ušetříte nějakou tu stovku.

Labská bouda
Labská bouda z boku

Vlastní zkušenost z Labské boudy

Pro okolo jdoucí turisty je celoročně otevřen bufet, kde si můžete dát pivo Paroháč, které vaří na Luční boudě. Byli jsme tam v létě 2013 při přechodu Krkonoš z východu na západ do Harrachova. Dali jsme si takovou klasiku a sice gulášovku, párek s domácími houskami (mají tu vlastní pekárnu), borůvkový koláč, jednoho Paroháče a točenou malinovku. Jídlo bylo takovej průměr, ale dobrej průměr. Cena je samozřejmě trochu vyšší než dole v nížině, ale to už si snad každý zvyknul, že to tak je. Hlavně ceny nejsou přemrštěné. Když jsme odcházeli, tak jsem si všimnul venkovního grilu, kde si můžete dát i klobásku a snad nějaký to maso.

Oběd v bufetu na Labské boudě
Oběd v bufetu na Labské boudě

Závěrečné hodnocení

Zapomeňte na to, že je Labská bouda betonovej kolos. Dokonce se uvažuje o obložení boudy dřevem, tak jsem zvědavý, jak to dopadne. V Krkonoších stojí Labská bouda dlouho a já doufám, že ještě dlouho stát bude a že bude poskytovat takové služby na které jsem v létě narazil. S návštěvou jsem byl spokojen. Pamatuju ještě doby, kdy byl otevřen jen malinký bufet, cenově převážně pro Němce a kuchař kterej právě vylezl z kuchyně na cigáro vypadal, že zrovna někoho zabil a rozporcoval ho do guláše.

Proč navštívit Labskou boudu:

  • Točí vlastní netradiční pivo Paroháč
  • Housky a koláče si pečou ve vlastní pekárně
  • V restauraci se na vás tváří vlídně a objednávky odsejpaj
  • Boudu průběžně rekonstruují a vůbec je vidět, že se o ní dobře starají

Komentáře

  1. Mám Labskou boudu taky nakonec docela ráda a patří mi k tamní části Krkonoš. Navíc se teď vážně snaží ve všech směrech. Jsem zvědavá na fotky!

    Ylva

    OdpovědětVymazat
  2. Na Labské boudě jsme s manželem strávili 2 dny a 2 noci a ve všech ohledech jsme byli moc spokojeni. Personál byl milý a ochotný, jídlo velmi chutné, prostředí příjemné. Nejsem přívržencem socialistické architektury, ale jsem ráda, že tato budova zůstane zachovaná.

    OdpovědětVymazat
  3. Labská bouda, užila jsem si super pobyt. Krásné okolí, příjemné ubytování na hezkém pokoji, POHODOVÝ A VSTŘÍCNÝ PERSONÁL. Výborná kuchyně. Určitě přijedu v březnu jestě jednou. Pobyt hodnotím na 1☆☆☆☆☆

    OdpovědětVymazat

Okomentovat