Bouda u Sněžných jam

Bouda u Sněžných jam v zimě
Bouda u Sněžných jam v zimě

Bouda u Sněžných jam (německy Schneegruben, polsky Śnieżne Kotły) se nachází na polské straně Krkonoš na vrcholu Vysoká pláň a stojí přímo na hraně Sněžných jam. Je to nejspíše nejzajímavější a určitě nejméně přehlédnutelná stavba na hřebenech Krkonoš.

Sněžné jámy jsou dva nejlépe zformované ledovcové kary v Krkonoších vtěsnané do severních svahů hlavního hřebene Krkonoš pod horou Vysoká Pláň. Svislé skalní stěny jsou až 200 metrů vysoké. Tato mimořádná přírodní scenérie s místem dalekého výhledu především na slezskou stranu hor se stala vyhledávaným cílem už v počátcích turistiky v Krkonoších. 

Bouda u Sněžných jam kolem roku 1860
Bouda u Sněžných jam kolem roku 1860

Již v roce 1837 zde byla postavena vůbec první krkonošská bouda určena výhradně pro turistické účely – malá útulna pro dvě osoby. V roce 1860 už na hraně Sněžných jam stála kamenná bouda s restaurací pro 50 lidí a ubytováním pro 21 osob. V letech 1896-1897 byl na hraně Velké Sněžné jámy postaven čtyřpatrový luxusní hotel Schneegrubenbaude vlastněný slezským rodem Schaffgotschů. Jeho štíhlá charakteristická silueta doplněná vyhlídkovou věží se stala nezaměnitelnou dominantou této části Krkonoš. 

Bouda u Sněžných jam za druhé světové války
Bouda u Sněžných jam za druhé světové války

Od roku 1940 sloužil hotel k rekreačním účelům německé Luftwaffe. Roku 1944 byla jižně od budovy postavena radiolokační stanice, jejíž základy jsou v terénu dosud patrné. S příchodem polského obyvatelstva se budově pro její podobnost s krakovským královským hradem začalo říkat Wawel. V roce 1950 zprovoznil Klub polských turistů v bývalém hotelu bufet a pouze několik lůžek sloužilo pro turistické účely. V roce 1960 byla věž bývalého hotelu upravena na provizorní vysílač pro přenos olympiády v Římě.

Bouda u Sněžných jam - Wawel
Bouda u Sněžných jam - Wawel

Současná podoba Boudy u Sněžných jam je z let 1960-1978, kdy proběhly poslední úpravy. Bouda je pro veřejnost nepřístupná. V extrémních povětrnostních podmínkách, které se na hřebenech Krkonoš občas objeví, již mnohokrát poskytla turistům azyl a přístřeší. Zaměstnanci polského vysílače mají také zásluhu na záchraně několika lidských životů.

Komentáře

  1. Na místa u Sněžných jam jsme se vždycky moc těšili.Bizarní kary, pohled do hloubky Sněžných jam, vždy jsme se těšili na Boudu u sněžných jam na Polské straně. Nevím kdo z naši turistické skupiny , této boudě dal jméno krematorium, doposud nevím proč,ale již to nezjistím, protože z té úžasné party skvělých turistů jsme zůstali na živu asi sedmi.Ale vzpomíánky na Krkonoše nikdy nevymizí.... S úctou k těmto krásným horám Ľudovít z Brna

    OdpovědětVymazat

Okomentovat