Mumlavská bouda

Mumlavská bouda
Mumlavská bouda

Mumlavská bouda (německy Mummelfallbaude) se nachází nedaleko Mumlavského vodopádu, nejvodnatějšího v celých Krkonoších spadajícího z výšky osmi metrů.

Mumlavskou boudu zřídil hrabě Harrach u příležitosti exkurze České lesnické jednoty v roce 1879 a bylo zde účastníkům exkurze podáváno občerstvení. Spisovatel Jaroslav Durych o Mumlavské boudě v roce 1899 napsal, že „si de dává v parných dnech dostaveníčko pražská společnost v Harrachově a Novém Světě porůznu roztroušená. A v témž čase šumí zde i třetí vodopád: to pražské pančky při pletení punčoch zapřádají besedu“. 

Mumlavská bouda na staré fotografii
Mumlavská bouda na staré fotografii

V roce 1909, když už ji vlastnil Franz J. Erlebach, majitel hotelu Rübezahl, vyhořela. Hoteliér boudu obnovil a početným turistům poté dlouho sloužila. V devadesátých letech byla bouda dlouho zavřená a neudržovaná. 

Mumlavská bouda na staré pohlednici
Mumlavská bouda na staré pohlednici
Několikrát jsme okolo Mumlavské boudy šli při cestě od pramene Labe do Harrachova a vždy byla zavřená. V roce 2013 jsme šli okolo při přechodu Krkonoš z Pomezek do Harrachova a jaké bylo překvapení, když jsme viděli Mumlavskou boudu otevřenou. Byla otevřena restaurace, ale na možnost ubytování to nevypadalo. Dle jídelního lístku, který jsme vám vyfotili to nevypadá na bohatou nabídku. Pokud si dáte kachnu nebo smažák, tak už moc daleko nedojdete, spíš se plácnete k Mumlavskému vodopádu a pstruha neměli. Mimochodem na kvalitu obsluhy a zdejších několika málo jídel si na internetu stěžuje dost lidí.

Jídelní lístek na Mumlavské boudě
Jídelní lístek na Mumlavské boudě


Šli jsme tedy dál a po asi 100 metrech je na pravé straně směrem do Harrachova dřevěná budka U Lišáka (děkuji Radkovi z Facebooku za doplnění názvu), která nás vzhledem lákala mnohem víc. Dali jsme si pivo a chleba s výbornou škvarkovou pomazánkou. Už ani nevím jak se budka jmenovala, ale nelze ji minout.   

Komentáře

  1. Bohužel mohu napat jen negativní hodnocení, obsuha nestíhá i při poloprázdné hospodě a když se připomenete je nepříjemná.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano je to pravda, obsluha je nepříjemná a jídlo za moc nestojí...

    OdpovědětVymazat
  3. Příjemná obsluha, milý a vtipný pan hostinský, skvělá polévka i lívance. Rádi se sem vracíme.
    PS: pejskové jsou tu vždy vítaní, což oceňujeme. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Příjemné osvěžení při náročné dnešní situaci, už se těšíme na zahrádku!!! Banda čtyř

    OdpovědětVymazat
  5. Záleží kdo ji v době návštěvy provozuje.Já měl v posledních 10 letech,že zrovna byla zavřená.

    OdpovědětVymazat
  6. Luxusni knedlo vepro, prijemna obsluha, skupina byla spokojena

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasná obsluha, příjemný pan vedoucí. Luxusní lívance, koláč a polévka. Určitě se vrátíme, děkujeme.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá hospoda, prdelačka, gulášek, vařený bůček s hořčicí a křenem, Krakonošova dvanáctička, oheň praská v krbu, prostě snová hospoda, škoda že mají jen do 17 hod.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat